PERLOMBONGAN BITCOIN

PENGHASILAN BITCOIN AMAT BERBEZA!

Sehingga hari ini, Bitcoin telah dikeluarkan sehingga 16 juta…

Baki sebanyak 5 juta bitcoin masih lagi sedang dilombong sehingga berakhirnya pada tahun 2140.

Untuk Fasa Pertama – Blok #1 telah dilombong pada 09 Jan 2009 – setiap blok yang berjaya dikeluarkan akan mendapat hadiah 50BTC. Ia dikeluarkan setiap 10 minit dan mencukupi 10,500,000 BTC atau 210,000 blok.

Untuk Fasa Kedua – Blok #210,000 telah dilombong pada 28 Nov 2012 – setiap blok yang berjaya dikeluarkan akan mendapat hadiah 25BTC. Ia dikeluarkan setiap 10 minit dan mencukupi 5,250,000 BTC atau 210,000 blok

Untuk Fasa Ketiga – Blok #420,000 telah dilombong pada 09 Jul 2016 – setiap blok yang berjaya dikeluarkan akan mendapat hadiah 12.5BTC. Ia dikeluarkan setiap 10 minit dan mencukupi 2,625,000 BTC atau 210,000 blok.

Pada hari ini, keseluruhan pelombong Bitcoin berada di fasa ke-3…

-APA ITU MINING (MELOMBONG) DALAM BiTCOIN ?-

Mining atau melombong dalam bitcoin hanyalah satu istilah kerana ianya adalah umpama emas di alam maya.

Bitcoin Mining adalah proses kerja verification oleh semua network komputer di seluruh dunia untuk pengesahan transaksi. Komputer yang banyak membuat kerja verified akan di beri ganjaran berupa blok bitcoin.

Contohnya A nak transfer 1 bitcoin ke B , seluruh komputer bitcoin network akan mengesahkan transaksi tersebut. Apabila cukup 51% komputer di seluruh dunia sahkan barulah transaksi itu berjaya dan blok bitcoin akan dianugerahkan ke komputer yang banyak buat verified.

-BLOCKCHAIN INFORMATION-

THE LARGEST MINING BITCOIN POOLS IN THE WORLD

https://blockchain.info

-CARA DAPATKAN BITCOIN-

Secara umumnya, Bitcoin dapat diperolehi melalui 2 cara, iaitu seperti berikut;

 MINING (MELOMBONG)
 

Apa yang dimaksudkan dengan ‘Mining’ ? Andai diterjemahkan ke bahasa melayu, ia persamaan dengan ‘Melombong’. Untuk melakukan aktiviti melombong ini, ia memerlukan komputer dan perkakasan (hardware) yang direka khas untuk mining bitcoin iaitu “Application-Specific Integrated Circuit” (ASIC).
Antara servis yang disediakan kepada orang awam ialah Bitcoin Could Mining dan Bitcoin Mining Contract.

 PASARAN PERTUKARAN (TRADE EXCHANGE)
 

Terdapat beberapa syarikat yang menawarkan servis untuk pertukaran bitcoin kepada mata wang fiat seperti USD,EUR,YEN,RM dan sebagainya atau mata wang digital yang lain seperti Ethereum,ZCash,Clubcoin,Monero dan sebagainya. Antara syarikat yang menyediakan servis ini adalah BitX.co, Kraken.com, Poloniex.com, Bitfinex.com dan banyak yang berada di pasaran.

Bitcoin baru terhasil dari sebuah proses persaingan dan pemusatan secara perlombongan (Mining). Di dalam proses ini, individu akan diberikan hadiah (Reward) dari jaringan dan layanan yang diberikan. Para pelombong Bitcoin akan memproses transaksi dan memudahkan jaringan menggunakan peralatan sebagai ganti untuk mendapatkan Bitcoin yang baru. Protokol Bitcoin direkabentuk sedemikian rupa sehingga wujudnya bitcoin baru pada nilai yang ditetapkan. Perkara ini menyebabkan perlombongan bitcoin menjadi perniagaan yang lebih menguntungkan. Jumlah bitcoin yang diciptakan akan melalui proses pengurangan separuh secara automatik sehingga pengeluaran bitcoin mencapai 21 juta bitcoin (BTC).

 

Bayangkan, jika anda mempunyai satu mesin yang dapat memberi anda bitcoin setiap hari secara automatik sepenuhnya, bekerja untuk anda secara autopilot sepanjang masa…
 Melombong Sepanjang MASA ? Walau Pada Hujung Minggu ?
 Bitcoin Dilombong Sepanjang Masa :- 24 Jam Seminggu / 365 Hari Setahun
Tiada Bank Yang Mengawalnya; bermakna kita tidak mempunyai apa – apa batasan daripada pihak bank untuk melakukan proses perlombongan atau pada masa dagangan. Dengan ini ia memberikan peluang yang unik kepada kita untuk mendapatkan keuntungan sepanjang masa.
 Di sini ialah proses perlombongan Bitcoin yang dijalankan secara automatik!
 Mesin yang tidak pernah tidur, tidak mengambil cuti atau berhenti pada hujung minggu. Ia adalah sebuah MESIN KEUNTUNGAN YANG KEKAL DI HUJUNG JARI ANDA;
HASIL MINING (MELOMBONG) BITCOIN?
TAHUN 2015
TAHUN 2016
…SEHINGGA SEKARANG